21 Aralık 2019 Cumartesi akşamı, Aktiffelsefe Bursa Şubesinde Dede Korkut’un Bamsı Beyrek hikayesini tek perdelik bir tiyatro oyunu ile gerçekleştirdik.
Tarihte Türk Boylarının, doğan çocuklarına ad koyma geleneğini konu alan hikaye; Büre Bey’in iş işlemez, aklı fikri oyunda olan oğlunu anlatmaktadır. Bir gün babası tarafından ava gönderilen Büre Bey Oğlu, av avlamadan dönmüştür. Babasını ve diğer ağaları şaşkına çeviren ve kızdıran bu olay, Bezirganların gelişi ile aydınlanır. Büre Bey Oğlu av avlamamış ancak Bezirganları ve uzaklardan gelen değerli hediyeleri, çelimsiz görüntüsünün ardındaki çeviklik ile yağmacılardan kurtarmıştır. Oğlu ile gurur duyan Büre Bey, artık adını koyma vakti geldiği icin Dedem Korkut’a haber salar. Böylece oğulcuğun adı, gösterdiği yiğitliğin sayesinde Bamsı Beyrek olur.
Yine bir kahramanın yolculuğuna çıktığımız hikayede, bu sefer de Dede Korkut’un öğütlerine kulak verdik. Dede Korkut UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması listesinde yer almaktadır ve bu yıl UNESCO tarafından Dede Korkut yılı ilan edilmiştir.
Dedem Korkut’un yılını kutladığımız bu uzun gecede, üyelerimiz ile gerçekleştirdiğimiz etkinliğe destek olan tüm gönüllülerimize teşekkür eder, bizlere ilham olan hikayelerle yeniden buluşmayı dileriz.
“Bir yiğidin kara dağ kadar malı olsa yine toplar ama nasibinden fazlasını yiyemez.
Sular çağlayıp taşsa deniz dolup taşmaz.
Lapa lapa karlar yağsa yaza kalmaz erir.
Yeşil çimenler de güze kalmaz, solar.
Kara koça kıymayınca yol alınmaz.
Er malına kıymayınca adı çıkmaz.
Misafiri olmayan kara evler yıkılsa daha iyi.
Atların yemediği acı otlar bitmese daha iyi.
Adam içmez acı sular akmasa daha iyi.
Yalan söz bu dünyada olmasa daha iyi.”
Dede Korkut