Birçok film ya da konu yıllar içinde tekrar tekrar çekiliyor olsa da filozofların hayatına yer veren filmlerin sayısı son derece az. Büyük çoğunluğu kısıtlı bütçeler ve dar bir dağıtım ağıyla izleyiciyle buluşan bu filmlerden oluşturduğumuz listeyi felsefeye ve sinemaya ilgi duyanlarla paylaşıyoruz. Şimdiden iyi seyirler.
1. Sokrates (1971) – Roberto Rosselini
Roberto Rosselini’nin bir seri olarak çektiği felsefi filmler arasında yer alan bu eserde büyük filozof Sokrates’in yaşamı ve felsefe tarihinde anlatılagelen anektodlar aktarılıyor.
2. Giordano Bruno (1973) – Roberto Rosselini
Giordano Bruno, ortaçağ karanlığında kilise tarafından düşünceleri nedeniyle yakılarak öldürülen büyük bir filozof bilim adamı ve şairdir. Yönetmenliğini yine Roberto Rosselini’nin yaptığı film, filozofun büyük cesaretini ve fedakarlığını gözler önüne seriyor.
3. Agora (2009) – Alejandro Amenebar
İskenderiye Eklektik Okulu’nun son temsilcisi olan filozof, matematikçi, astronom Hypatia’nın sonu itibariyle trajik olduğu kadar aynı zamanda bilgece olan yaşam öyküsüne tanıklık ettiğimiz filmde Hypatia’yı Oscar ödüllü oyuncu Rachel Weisz canlandırıyor.
4. Konfüçyus (2010) – Mei Hu
Etkileri bugün hala çok güçlü şekilde hisseden filozof Konfüçyus’un hayatını, öğrencilerle ilişkisini ve politik mücadelesini büyük bir bütçe ve canlı bir tarihi atmosfer içinde aktarılan filmi mutlaka izlemenizi öneriyoruz.
5. Gandhi (1982) – Richard Attenbrough
1982 yapımlı filmde Mohandas Karamchand Gandhi’nin yaşamı biyografik olarak ele alınmıştır. Birçok ödülü almış olan İngiltere – Hindistan ortak yapımı filmde Gandhi’yi canlandıran Ben Kingsley, filmdeki performansıyla da Akademi Ödülü’ne layık görüldü. İnsanlık tarihine hem fikirsel hem de eylemsel olarak damga vurmuş şahsiyetlerden biri olan filozofun hayatı devasa figüran kadrosuyla 3 saat boyunca tarihsel akışın gerçekliğini ustalıkla aktarıyor.
6. İbn-i Rüşt – Destiny (1997) – Youssef Chahine
Onikinci yüzyıl Endülüsü’nde ve Hristiyan Avrupasında Averroes olarak bilinen büyük filozof İbn-i Rüşt’ü ve yaşadığı dönemi büyük bir cesaretle aktaran bu film, kesinlikle izlenmeye değer.
7. İbn-i Sina – The Physician (2013) – Philipp Stölzl
Film, Noah Gordon’un kaleme aldığı ve dünya çapında çokça okunan “Hekim” isimli romanından uyarlanmıştır ve fazlasıyla kurgular içerir. Buna karşın, Ben Kingsley’in başarılı oyunculuğu ve dönemi etkili bir şekilde yansıtması ile izlenmeyi hak eden bir film.
8. Gazali – The Alchemist of Hapiness (2004) – Abdul Latif Salazar
İslam dünyasının en önemli filozofları arasında yer alan Gazali’nin hayatını ve etkisini konu edinen film, Gazali’nin dini dogmatizmi reddinden doğan varoluşçu inanç krizini ele alarak günümüzle olan etkileyici bağlarını ortaya çıkarıyor.
9. Friedrich Nietzsche – Nietzsche Ağladığında (2004) – Pinchas Perry
1992 yılında yayınlanan ve tüm dünyada büyük ses getiren Irvin Yalom’un aynı isimli romanından uyarlanan filmde Nietzsche’nin düşünce serüvenine ve aynı zamanda Sigmund Freud’un gençliğine tanıklık ediyoruz. Dolayısıyla film, gerçeklere dayandığı kadar yer yer kurgular da içermektedir.
10. Carl Gustav Jung ve Sigmund Freud – Tehlikeli İlişki (2011) – David Cronenberg
Psikoloji dünyasının iki öncü ismi olan Sigmund Freud ve genç öğrencisi Carl Gustav Jung arasında gelişen olayları konu edinen film, gerçek hayat öykülerinden esinlenilmiştir. Psikolojiye ilgi duyanlar için izlenmesi gereken bir film…
11. Immanuel Kant – Immanuel Kant’ın Son Günleri (1996) – Philippe Collin
Thomas de Quincey’nin metninden uyarlanan ve adından da anlaşılacağı üzere Alman filozof Kant’ın son günlerine yer veren film, 13. Uluslararası İstanbul Film Fesitvali’nde seyirciyle de buluşmuştu.
12. Ludwig Wittgenstein (1993) – Derek Jarman
Film, Wittgenstein’ın hayatını bir tiyatro atmosferinde sunmuş, felsefesini kendi ağzından aktarmasına izin vermiştir. Terry Eagleton’un senaristliğini yaptığı başarılı film, türünün en iyi örneklerinden biri olarak gösterilebilir.
13. Martin Heidegger – Being The World (2010) – Tao Ruspoli
Heidegger tarafından tanımlanan ve “burada, şu anda var olmak” anlamına gelen -dasein- kavramını karşılayan ismiyle film, hayatta bir anlam bulmak için bizi bir yolculuğa çıkarıyor.
14. Friedrich Nietzsche – Turin Atı (2011) – Béla Tarr, Ágnes Hranitzky
1899’da Friedrich Nietzsche, bir atın kırbaçlanmasına şahit olur. Ata sarılır, korumaya çalışır ve yere düşer. Bir ay sonra da ciddi zihinsel rahatsızlık tanısıyla yatalak olacaktır. Nietzsche, bu yaşananların ardından ölümüne kadar 11 yıl bakıma muhtaç kalmıştır. Bu film, Nietzsche’nin sarıldığı ata odaklanıyor.