En Yakın Etkinlikler

Jung Konferans Dizisi

JUNG KONFERANS DİZİSİ

3 KONUŞMACI 3 KONFERANS…

Aktiffelsefe Bursa
11 Mayıs 2019 Cumartesi
Saat : 14:00 – 18:30

Jung’a Göre Eril ve Dişil Arketipler:

Jung’a göre “İnsan Ben’de ikamet eder ve Kendi’ne (Self) doğru yol alır.” Kişisel egomuzda, kişisel benimizde bulunuruz ama kendimizi gerçeklestirmek için Kendimize (Self) yani merkezimize, potansiyallerimizin merkezine doğru hareket ederiz.

Merkeze ulaşmak için ise kendi içimizde iyi bir imgelem geliştirmemiz gerekir. Kendimizi olduğumuzdan biraz daha büyük ve daha iyi imajine etmek gerekir. Her gün kendimizi daha iyiye doğru inşa etmek ve rüyadan uyanmak için… Jung’un dediği gibi “Dışarı bakan rüya görür, içeriye bakan uyanır.”

Konferans Başlıkları:

Jung’a Göre Eril ve Dişil Arketipler
Anima ve Animus
Yaş dönemleri
İnsanın olgunlaşma yolculuğunda eril ve dişil arketipler

KONUŞMACI: Karen BEKTAŞ
Japonca ve İngilizce Öğretmenliği mezunudur. 2006 yılından beri Aktiffelsefe bünyesinde felsefe, psikoloji çalışmaları yürütmekte ve seminerler vermektedir. Verdiği seminerlerden bazıları; Japon felsefi disiplinleri, İbni Arabi ve Aşk, Rönesans’ın Ruhu’dur. 2015 yılından beri Aktiffelsefe İzmir Güzelyalı’da çalışmalarına devam etmektedir.

 

Jung ve Rüyalar:

Uykunun belli bir dönemindeki algısal bir yaşam olarak tanımlanan rüya hem nörofizyolojik hem de psikolojik bir olgu olarak kabul edilir. C. G. Jung rüyaların analizi konusunda üç büyük şahsiyetten biridir. Psikolojik bir gerçekliğin açıklanmasında kullanılan nedensellik ve sonuçsallık ilişkileri açısından Freud, nedensellik açısından bastırılmış, gizlilik olgularından söz ederken, onun öğrencisi olan Jung sonuçsallık açısından rüyaların bize bir şeyler öğrettiğinden bahseder. Jung’a göre psike sadece nedensel terimlerle anlaşılmaz, sonuçsal bir görüş de gerektirir. Bizim gizli iç dünyamızdan haberler veren rüyalar, semboller yoluyla psişenin dilini konuşturur. Felsefe ile sıkı ilişkide olan sembolizmin özelliklerini de kullanan Jung, binlerce hastasını analitik psikoloji adını verdiği yöntemle incelemeye alır ve sonuçlarını seminerlerinde sunduğu gibi kitaplarında da kullanır.

Jung için “bu neden oluyor” sorusundan çok, “bu hangi amaçla oluyor” sorusu önemli olduğundan rüyaların anlamlarını belirlemek adına “bağlamları çıkarmak” yöntemini geliştirir. Ve kendisine göre yorumlama açısından önemli olan rüya sahibinin kendisidir. “İnsanın kendisine aittir ve başka bir yerden çıkmazlar” diyerek psikoanalizde rüyaların dilini büyük bir başarı ile değerlendirir.

Konferans Başlıkları:

Rüyanın anlamı nedir?
Neden rüya görürüz?
Rüyalar ve kişilik etkileşimi
Rüyalar ve bilinç

KONUŞMACI:Gülsen ALTUNTAŞ
1995 yılından beri Aktiffelsefe Kültür Derneği üyesi olan Gülsen Altuntaş, Biyoloji mezunudur. Felsefe çalışmalarına yönelerek Aktiffelsefe Kültür Derneği’nde Felsefe, Psikoloji, Semboloji ve Antropoloji alanlarında çeşitli seminerler almış ve kendisi de seminerler ve konferanslar vermiştir. Hali hazırda çalışmalarına devam etmektedir. Fizyoloji alanında doktora yaparken Uyku Fizyolojisi dikkatini çekmiş ve bu konuyla ilgili olarak rüyaların insan hayatı ile ilişkisini anlamak üzere Jung’un çalışmalarını da incelemeye başlamıştır.

 

Jung ve Simya

Simya, kurşunun altına dönüşümünü arayan kişiler için sırlarla dolu bir bilimdi. Bu esrarengiz bilimin ruhsal tarafı, kişinin felsefe aracılığı ile kendini altına dönüştürebilmesi demekti. Carl Gustav Jung, 1944 yılından sonra  yaptığı çalışmalarda bu simya biliminin metaforik anlamına değinir ve simyada kullanılan semboller ile ruhun altına dönüşüm adımlarını ilişkilendirerek çalışır. İçimizdeki zıt unsurların evliliği ile kişilik dönüşümünün başladığını vurgulayan Jung’un simya konusunda yaptığı çalışmaların aktarılacağı bu konferansta, simyasal bir  yolculuk yapacağız ve semboller aracılığı ile kendimizi dönüştürmeye dair anahtarlarla buluşacağız.

KONUŞMACI: Elif ÖZTÜRK
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur. Yeditepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde yüksek lisans yapmıştır. Jorge Angel Livraga’nın “Tragedya” adlı eserini ve Ernest Wood’un “Zihin ve Hafıza Eğitimi” adlı kitabını çevirmiştir. Ayrıca Ernest Wood’un “Konsantrasyon” kitabının çevirisine de katkıları olmuştur. Şu anda milli eğitimde kadrolu İngilizce Öğretmeni olarak çalışmaktadır. 2008’den beri Aktiffelsefe Kültür Derneği’nde gönüllü olarak çeşitli mitoloji, edebiyat, psikoloji ve felsefe konularında araştırmalar yapmakta, konferans ve seminerler vermektedir.

 

Kontenjanımız sınırlı olduğu için aşağıda ki form aracılığı ile kayıt olmanız gerekmektedir. Konferans Dizisinin katılım ücreti 25 TL’dir kayıt formunda verdiğiniz e-posta adresinize gönderilen elektronik postayı kontrol ederek kaydınızı kesinleştirmeyi unutmayınız.

 

 

 

Bakmak İsteyebilirsiniz...

Mutluluğun Sırrı Özgürlükte Saklı!

Aktiffelsefe Kültür Derneği Bursa Şubesi olarak 28.03.2024 Perşembe akşamı Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde “Özgürce Düşünmek” konulu ...

Bir cevap yazın