Sidney Lumet’in yönetmenliğinde 1957 yapımı siyah beyaz film yarım asrı aşkın süredir güncelliğini ve gücünü korumaktadır. Film, havalandırmanın çalışmadığı oldukça sıcak ve küçük bir odada 12 kişiden oluşan jürinin bir çocuğun suçlu olup olmadığına karar verme sürecini konu alır. (NOT: *Konferansımızda film gösterimi yapılmayacaktır.)
Yönetmenin ustalıkla yönettiği ve oldukça sürükleyici senaryonun yanı sıra insana biraz daha yakından bakarak; acaba karar verme ve yargı koyma süreçlerini hayatımızda ve seçimlerimizde biz ne kadar başarıyla yönetiyoruz sorusu kendimize yöneltiyoruz. Bir durum hakkında hüküm verirken neden zihnimize sis çöküyor? İnandığımız bir değeri ve iyiyi yaşatırken oluşabilecek krizlerin sebepleri nedir? Duygusal durum, kişisel tecrübeler ve yaşanmışlıkların hayatımıza etkisi ne kadar olmalı? gibi soruları da sormak geliyor insanın içinden.
Filozof Platon “Ne kadar yavaş olursa olsun asla ilerleme kaydeden birinin cesaretini kırmayın” der. Konferansımızda filmin teması, karakterlerin sahip olduğu mizaçlar ve sergiledikleri tutumları felsefi bakış açısı ile inceleyeceğiz. Bizler ilerlerken cesaretimizi kıran nedenlerin, motivasyon ve değerlerimizi durduran bariyerlerin, sımsıkı sarıldığımız ön kabullerin ve kucaklamak istediğimiz fırsatların ne kadar çok oniki kızgın adamdan gelen sesler olduğunu fark edeceğiz.
Konferansımız 27 Nisan 2019 Cumartesi günü saat 19:30’da gerçekleşecektir. Katılım ücretsizdir ancak sınırlı kontenjan sebebi ile aşağıda bulunan formu doldurarak kayıt olmanız gerekmektedir.
Konferansımız eğitimci ve araştırmacı Eray Öztürk tarafından verilecektir. Kendisi Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olup oniki yılı aşkın süredir Aktiffelsefe Kültür Derneği’nde felsefe, psikoloji ve iletişim alanlarında araştırmalar yapmakta ve eğitimler vermektedir.