En Yakın Etkinlikler

ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE (P4C) & AKIL VE ZEKA OYUNLARI

Atölyemiz Başlıyor…

“22 Şubat Cumartesi Saat 14:30’da  başlayacak olan P4C Atölyemiz için kayıtlar devam ediyor aşağıda ki formu doldurarak kayıt olmanız gerekmektedir. kayıt sonrası formda belirttiğiniz e-porta adresinizi kontrol etmeyi unutmayınız.

ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE (P4C) 

P4C(Çocuklar İçin Felsefe) programı Amerikalı Profesör Matthew Lipman tarafından geliştirilmiştir. 1969’da Lipman’ın üniversitede verdiği dersler esnasında yaptığı gözlemlerde, öğrencilerinin “yeterince sorgulayıcı, yaratıcı, eleştirel ve geliştirici” olmadıkları noktasından hareketle geliştirdiği bir eğitim programıdır Bugün dünyanın elliye yakın ülkesindeki okullarda, anaokulundan liseye tüm kademelerde P4C yöntemi uygulanmaktadır.

P4C uygulanan gruplarda öğrenciler, bireysel olarak eleştirel(critical) ve yaratıcı(creative) düşünme, toplumsal anlamda ise işbirlikçi (collaborative) ve özenli(caring) düşünmeye yönlendirir.

P4C programı uygulaması nasıl yapılır?

Grup katılımcıları bir halka şeklinde otururlar ve her birey kendini o grubun bir parçası olarak hisseder. Bu programda katılımcılar, bir öğretmen otoritesinden hazır bilgiler almaktan ziyade bir kolaylaştırıcı vasıtasıyla, kendi düşünce sistemlerini inşa etmeye çalışırlar. Ezber ve kalıplaşma yerine, esnek ve farkındalıklı düşünebilmeyi deneyimler. Grubun ritmine göre küçük bir oyun seçilir ve birlikteliği pekiştirmek için oynanır. Bu oyun teknik tabiri ile, buz kırıcı nitelikte de olabilir, enerji tazeleyici nitelikte de olabilir. Sonrasında kolaylaştırıcı(eğitmen) tarafından bir hikaye,bir resim, bir soru vb.. şekilde uyaran olabilecek bir aktarım yapılır ve grup o uyaran etrafında fikirler geliştirmeye başlar. Zamanla grup kişilerinin fikir sunma, sorgulama, eleştirme, geliştirme, yaratıcılık, başka fikirleri fark etme, özen gösterme ve ortak iyiye doğru yönelme aşamalarından geçebilmeleri için kolaylaştırıcı(eğitmen) bir dizi teknikle katılımcılara yardımcı olur.Yaklaşık bir saat süren oturum sonunda, kişinin o kavram ile ilgili bulunduğu noktadan daha üst bir bilinç haliyle çalışmadan ayrılması hedeflenir. P4C oturumları,kolaylaştırıcı dahil herkesin,öğrendiği bir fark etme ortamı olarak da ifade edilebilir.

Bu süreç içerisinde katılımcılarda oluşması hedeflenen kazanımlardan bazılarını şu şekilde söyleyebiliriz.

*Eleştirel düşünceyi geliştirebilme,” nasıl daha iyi olabilir?” ‘in arayışına girme

*Kendine özgün düşünceyi inşa etme ve yaratıcılığının keşfi

*İşbirlikçi bir öğrenme modeli ile kendi düşüncelerini fark etme ve geliştirebilme becerisi kazanma

*Başka görüşlere saygılı, kendi görüşünde tutarlı bir düşünce yapısı inşa edebilme

*Topluluk içinde özgüvenli bir şekilde kendini ifade edebilme

*Doğru ve sistemli düşünmeyi öğrenme

*Aklın rasyonel olmayan kısmından gelen  düşünceleri ayırt edebilme

* Kendisini iyiye daha yakın kılacak seçme kapasitesi olarak ifade edilen zekasını geliştirme

*Kişisellikten ziyade bireyselliği ayrıca da ortak iyiye yönlendirebilecek bir düşünce sistemini inşa etme

*Bireyselliğini kaybetmeden bir doğru etrafında entegre olabilme kapasitesini geliştirme

*Rasyonel düşünce kapasitesini geliştirmek ve eğitim hayatına aktarmak

Eğitim süresi 8 hafta olacaktır. Her hafta farklı bir kavram üzerinden gidilerek farklı düşünsel beceriler inşa edilmesi hedeflenmektedir.

Atölye sonunda her öğrenci velisiyle, bireysel bir gelişimsel ilerleme değerlendirmesi yapılacaktır. Öğrenci için okul, aile ve sosyal yaşantısına katkı sunacak gözlem ve değerlendirmeler paylaşılacaktır.

 

Eğitmen Hakkında:

Mustafa Karagöz

Kendisi eğitimci ve sosyolog olup,13 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmenlik yapmaktadır. Felsefe ve Psikoloji alanlarında özel ilgili olup, araştırmalarını bu alanlara yoğunlaştırmıştır. Sistemli düşünmenin küçük yaştan başlayarak öğrenilebilir olduğu ve  etkin bir hayat sunacağı fikrinden hareketle P4C- Çocuklar İçin Felsefe 56 saatlik temel eğitimine katılmış ve sertifika almıştır. Halen bu alanda araştırmalarına devam etmekte ve mesleki yaşamında P4C tekniklerini etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Evli olup 4 ve 11 yaşlarında iki çocuk sahibidir.

AKIL VE ZEKA OYUNLARI

Çocukların düşünme, sorun çözme, alternatif ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir. Çünkü bu oyunlar ileriyi görme, planlama, kıyaslamalar ve mantıksal bütünleme gerektirir. Haftada iki kere 1 saat 15 dakika oynanan akıl ve zeka oyunlarının çocukların zeka seviyesinde 13 puana kadar artış gösterdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca bu oyunları oynayan çocukların günlük yaşamlarında da problem çözme, farklı açıdan bakma, stratejik düşünme konusunda gelişme gösterdikleri saptanmıştır.

Atölye boyunca kullanılacak oyunlardan bazıları: Mangala, Match Madness, Kulami, Pentago, Qbitz, Reversi, Ecolibriu.

Eğitmen Hakkında:
Sakine Kızılırmak
2003’te Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Yüksekokulundan hemşire olarak mezun oldmuştur. 2005’te Bursa Uludağ Üniversitesi tıbbi laboratuvar bölümünü bitirdi. 2009’da sağlıkta yönetim alanında yüksek lisans yaptı. 2016’da formasyon alarak 17 yıl hemşirelik yaptıktan sonra özel bir okulda öğretmen olarak çalışmaya başladı. 2019’da Akıl ve Zeka oyunları eğitimciliği sertifikası aldı ve Masal Anlatıcılığı eğitimine katıldı. 2019’da Açık öğretim Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Halen özel bir okulda öğretmenlik yapmaya devam etmekte.
P4C-Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi ve Zeka Oyunları Başlangıç Atölyesi
Başlangıç Tarihi: 22 Şubat Cumartesi
Saat: 14:30
Yer: Aktiffelsefe Bursa Şubesi
Her iki atölye de birer saat sürecektir. Kişiler ayrı ayrı atölyelere veya her iki atölyeye de katılabilirler.
Atölye başı aylık 100 TL’dir.
İkisine katılım durumunda aylık kişi başı 200 TL’dir.
Program 8 Hafta sürecektir.

Eğitim saatleri katılım sayısı ve yaş gruplarına göre düzenlenecektir.
7-14 yaş için katılım alınacaktır. 6-9 ve 10-14 şeklinde katılım durumuna göre gruplar oluşturulacaktır.

Aşağıda ki formu doldurarak kayıt olmanız gerekmektedir.

Error: Contact form not found.

Bakmak İsteyebilirsiniz...

Bir Tutam Farkındalık Atölyeleri – 2

Bir Tutam Farkındalık 2.Atölye Duygular ve Düşüncelerde Farkındalık Bazen kendinizi geçmiş ve gelecek arasında, düşünce ...

Bir cevap yazın