En Yakın Etkinlikler

Uludağ – Mysia Olympos’u

Eski Yunan Mitolojisi’nde tanrıların oturduğu kabul edilen ve 2919 m. yükseklikle Yunanistan’ın en yüksek zirvesini oluşturan Tesalya bölgesindeki dağ ile birlikte, antik çağda toplam 19 dağ Olympos ismini taşımıştır; bunlardan biri de Bursa’nın kültürel simgesi olan Uludağ’dır.

Olympos’un Yunanca bir kelime olmadığına dair varsayımlar bulunmaktadır. Bu adın kaynağı ve anlamı tam anlamıyla bilinmese de eski Anadolu dillerinden geldiği ve çoğunlukla “yüksek-ulu dağ” anlamını taşıdığı anlaşılmaktadır. Gökyüzündeki bulutlara kadar doruğu uzanan ve tanrıların yerleşim edindiği dağ olduğu inancı ise Yunan’a Sümer’den gelmiştir.

Antik çağın ilk tarihçilerinden Herodot (M.Ö. 490-420) yazdığı Herodot Tarihi isimli kitabında Uludağ, “Olympos”; olarak geçer ve Olympos’ta Lydia kralı Kroisos’un oğlu Atys’in yaşadığı trajediyi anlatır. Herodot’tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu coğrafyacı Strabon (M.Ö. 64-M.S. 21) yazdığı Coğrafya isimli kitabında Uludağ, Olympos ve Mysia Olympos’u olarak geçer. Strabon, Mysia isminin aslının Lydialılarda gürgen ağacı anlamına gelmekte olduğunu belirtir. Ünlü coğrafyacı, Prusia’nın (Bursa) Mysia Olympos’u eteklerinde kurulduğunu, Phrygialılar ve Mysialılarla sınır komşusu olduğunu belirtir. Mitolojide Salamis Kralı Telamon’un oğlu Aias, Troia savaşı sonrasında Odysseus’un kahramanlıkta kendisinden üstün tutulması üzerine utancından kaçıp bu dağa sığınmıştır. Daha sonraları ise rahipler dağın her tarafına manastır ve kiliseler yapmıştır. Bu nedenle yüzlerce yıl bu dağa Keşiş Dağı denilmiştir. Romalılar ise Uludağ’a burada bulunan inziva konutları nedeniyle “Coloyers” adını vermişlerdir. Türkler Bursa’yı aldıktan sonra Derviş Dağı, 1925 yılında ise Uludağ adını almıştır.

Sık ormanlarıyla Uludağ, Anadolu’daki Olympos dağlarının en görkemlisidir. 2500 metreye erişen zirvesi vardır. Bu dağın uzunluğu 40, genişliği ise 20 kilometre kadardır. Zirve bölgesinde buzulların aşındırması ile oluşan göller vardır. Dağın güneydoğu bölgesinde yer alan Çaylıdere ve Koğuludere gölleri ile zirvenin kuzeyinde yer alan Karagöl Kilimli ve Aynagöl’ün suları şifalı bitkilerden süzülüp geldiği için şifalı sayılır. Bu göllerin suyu Deliçay’a buradan da Nilüfer’e ulaşır. Ayrıca eteklerinden akan sıcak termal suları mevcuttur. Uludağ’ın en görkemli seyir alanı Bakacak’tır. Bursa ovası tümüyle görülmektedir. Uludağ doğal bir botanik müzesidir. 791 çeşit çiçek yetişir. Bu çiçeklerden 104’ü sadece Türkiye’de yeşerir. 28 tür de yalnız Uludağ’da yetişiyor. 700 metreden itibaren kestane ormanları, 900 metre yükseklikten sonra sapsız meşe, adi gürgen, doğu kayını, titrek kavak ve Anadolu karaçamı bulunur. 1500 metre yükseklikten sonra köknar ve karaçam ormanları vardır. Uludağ Karbelen’de nesilleri tükenmeye yüz tutmuş geyik ve karacalar için üretim çiftliği kurulmuştur. Ayrıca tilki, çakal, sansar, yabandomuzu ve ayı gibi vahşi hayvanlar da vardır. Uzun yıllar Sarıalan yaylasında Yörükler çadır kurmuşlardır. Günümüzde Orman bakanlığına bağlı barakalarda izci kampları yapılmaktadır. Ayrıca günübirlik piknik alanları da mevcuttur.

1961 yılında ulusal park olarak ilan edilen Uludağ Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden birisidir.

Bakmak İsteyebilirsiniz...

Kıvılcım

Mevcut durum itibari ile insan kabaca bir tarifle; kişilik ve öz olarak isimlendirebileceğimiz iki bileşenden ...

Bir cevap yazın