YAZAR: ERNEST E.WOOD
GİZEMLİ DÜNYA; ZİHİN
Yürümek için ayaklarımızı, taşımak için ellerimizi kullanırız. Görünürdeki bu beden parçalarını yönetmek, idare etmek kolaydır. Göremediğimiz gizemli dünyanın içindeki zihnin varlığını düşüncelerimiz görünür kılar.
“Zihinsel dünya, düşüncelerle dolu öznel bir bölgedir.”
Bizi hem aktifleştirebilen hem de pasifleştirebilen zihin, kompleks bir yapıdır. Göremediğimiz o dünya geçmişle, özle ve yukarıyla bağlara sahiptir. Platon “bilmek hatırlamaktır” der. Zihin aracılığıyla yeniden ve yeniden hatırlayacağımız bilginin kaynağı hafıza, yukarı doğru ilerlememizde bir basamaktır.
Soyut oluşu ve akışkanlığıyla zihnimiz bizi ele geçirir. Yukarıya doğru olan yolun önüne engeller koyar. Ernest E.Wood “Hafıza Sanatı” kitabıyla zihnimizi ve hafızamızı eğitebilmemiz için bir rehber sunar. Zihni ve hafızayı anlaşılır diliyle, hocalardan örneklerle sıkışmış kalıpların ötesinde bizlere anlatır. Zihnin nasıl işlediğini anladığımızda aklımızda tutmaya çabaladığımız kelimeler, notlar çok rahat hafızanın içinde yerlerini alır. Bir dili öğrenirken bir türlü ezberleyemediğimiz kelimeleri aklımızda tutmak için, zihnimizi geliştirmemiz ve onu yönetebilmemiz için egzersizler önerir.
Zihinsel motorumuzu çalıştırmak için temizlik, bakım ve kontrol gerekiyor. Konstrasyon, meditasyon, kontemplasyon. Bu üç aşama, zihni arzulardan arındırılmış iradi olarak hareket ettirir.
“Düşüncenizin hareket yönünün ve akış durumunuzun kontrol edilmesine konsantrasyon adı verilir.”
“Konsantrasyonun bittiği yerde meditasyon başlar.”
“Meditasyonun tamamlanması kontemplasyondur.”
Zihnin eğitiminde birbirini doğuran bu üç yolu gerçekleştirebilmek için yapabileceğimiz pratiklerle birlikte onları uygulamada karşılaşabileceğimiz zorluklar iç içe yer alıyor. Böylelikle pratikleri doğru yaptığımızdan emin oluyoruz.
Wood’un önerdiği imajinasyon örnekleri, Aristoteles’in “zihni imajsız düşünme imkansızdır.” sözünü hatırlatıyor. Bütünü anlama, kişisel düşünme yerine evrensel düşünme imajinasyonlarla çalıştırılan bir zihinle gerçekleşir.
“Eğer beden, duygular ve zihin iyi bir biçimde meşgul tutulursa, karakter ardından gelir. Karakter, ruhsal bir başarıdır. Bu başarının sahibi olan kişi dünyada iyi bir iz bırakabilir…”
Altı bölümden oluşan kitabın son bölümünde yer alan fiziksel egzersizlerle zihinle birlikte bedenin eğitimine de yer veriliyor. Zihnimizi eğiterek günlük hayatımızı daha bilinçli yaşayabiliriz. Yukarıya doğru yükselebilir, geçici bilgi yerine kalıcı bilgiye ulaşabiliriz. Gizemli dünyanın içinde kaybolmak yerine orada bir ışık yakabiliriz.