En Yakın Etkinlikler

Bir Ağız İki Kulak – Thich Nhat Hanh

Vietnamlı bir Zen Budist usta, ozan, öğretmen ve barış aktivisti olan Thich Nhat Hanh, Dr.Martin Luther King tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Fransa’daki meditasyon merkezi Plum Village’de yaşıyor ve dünyanın dört bir yanında farkındalıklı yaşam konulu inzivalar düzenleyip yönetiyor. Aralarında “Farkındalığın Mucizesi” ve “Ölüm Yok Korku Yok”ın da bulunduğu birçok kitabın yazarıdır.

Bir Ağız İki Kulak kitabında yazar, sağlıklı ilişkiler kurmak için sağlıklı bir iletişimin gerekliliğinden ve bunu nasıl gerçekleştireceğimizden bahsediyor. İletişim çatışmalarının en çok karşımızdakini dinleme eksikliğinden kaynaklandığına vurgu yapan yazar, daha etkin bir iletişim için daha fazla empati, duyarlılık ve farkındalık tavsiye ediyor. Sağlıklı olmak için nasıl sağlıklı beslenmemiz  gerekiyorsa, sağlıklı bir ruh hali için de sağlıklı bir iletişimin gerekliliğinden bahsediyor. Gün içerisinde görsel veya sözel temas ettiğimiz her şey bizi besler veya zehirler. Aynı şekilde bizler, etrafımızdakilere mutluluk veren, moralleri yükselten bir şey söylediğimizde de sevgi ve şefkati besleriz. Gerilim ve öfkeye yol açacak şekilde konuştuğumuz, hareket ettiğimizde ise şiddet ve acıyı doğururuz.

İletişim bir tür beslenmedir; bundan dolayı da zehirleyici iletişimden kaçınmak için özel bir dikkat sarf etmeliyiz. Sağlıklı iletişimi sağlayan en önemli etkenler farkındalık ve dikkattir. Farkındalık,  iletişimde sıkça düştüğümüz bir hata olan dürtüsel davranışı engelleyecek olan en önemli şeydir. İlişkiler, doğru besin sağlanmadığında ölmeye yüz tutar; dürtüsellik yerine sevgi ve şefkati ortaya çıkardığımızda ise ilişkilerimizi canlı tutarız.

İç iletişimin öneminden de bahseden yazar, kendi bedenimiz ve zihnimizle nasıl ilişki kurduğumuza dair farkındalığımızı arttıracak ve iç iletişimimizi düzene sokacak meditasyonlar tavsiye ediyor. Başkalarıyla olan iletişimimizi nasıl geliştireceğimizle ilgili olarak da sevecen konuşmanın altı mantrasından bahsediyor:
“Senin için buradayım” “Burada olduğunu biliyorum ve çok mutluyum” “Acı çektiğini biliyorum, işte onun için yanındayım” “Acı çekiyorum, lütfen yardım et” “Bu, mutlu bir an” “Kısmen haklısın”. Yazar, bu altı mantradan yararlanarak yakın ilişkilerimizi güçlendirebileceğimizi, ilişkilerimize şefkatli iletişimi getirebileceğimizi söylüyor. Sorunlar baş gösterdiğinde, öfkeliyken kendi içimize dönerek bu mantralar aracılığı ile içsel barışı yeniden sağlayabileceğimizi anlatıyor. Daha az acı çekmek için kendimizin ve başkalarının acılarını kucaklamamız, bunun için de hayatımızı daha yüksek bir farkındalıkla yaşamamız gerektiğini söylüyor; farkındalığımızı arttırmamız için de bazı egzersizler tavsiye ediyor.

İyi Okumalar Dileriz.

0000000669955-1

Bakmak İsteyebilirsiniz...

SPARTA / DUYGU ALKAN

M.Ö.10. ve M.S.4. yüzyıllar arasında var olan Sparta şehir devleti, Antik Yunan dönemindeki en önemli ...

Bir cevap yazın